Frågor och svar

För privatpersoner

Jag har beställt en provbit, när kommer den?

Vi försöker leverera varuproverna så snabbt som möjligt. Det brukar ta ca. en vecka.

Hur mycket kostar Rockpanels produkter?

Kontakta närmaste återförsäljare av Rockpanel för prisinformation.

Var kan jag köpa Rockpanel?

Du kan köpa våra produkter hos Rockpanels återförsäljare. Vi är en producent och vi levererar inte produkterna direkt till slutkunden.

Har ni något showroom?

Vi har inget showroom. Besök vår webbplats. Där finns många bilder och videor med förslag på hur Rockpanels produkter kan användas. Du kan också hitta inspiration under Refernsprojekt under Enfamiljshus.

Erbjuder Rockpanel även montering av produkterna?

Nej, vi monterar inte våra produkter. Rockpanels fasadbeklädnadsmaterial är mycket användarvänligt. Våra Monteringsanvisningar innehåller all nödvändig vägledning och praktiska tips.

Hur hittar jag någon som kan montera Rockpanels fasadbeklädnad?

Vi rekommenderar att du söker en erfaren entreprenör eller en byggfirma nära dig. De flesta byggföretag har erfarenhet av att hantera och bearbeta Rockpanels fasadbeklädnad.

Hur ska Rockpanel användas?

Rockpanels produkter kan användas som fasadbeklädnad, till taklinjen och andra byggdetaljer i nyproduktion eller renovering av ventilerade fasadkonstruktioner. Skivorna är kostnadseffektiva av hög kvalitet.

 Rockpanel kan även användas till andra ändamål, men de är inte testade och certifierade för andra användningsområden och täcks därför inte av garantin.

Har skivorna isolerande egenskaper?

Rockpanel är en produkt som är avsedd för fasader och t.ex. vid ytor kring takkanter. Rockpanel är inte ett isoleringsmaterial.

Kan jag montera Rockpanels skivor med stängda fogar?
Kan Rockpanel monteras direkt på en befintlig vindskiva?

Rockpanel är dimensionsstabil och påverkas inte av väder- och temperaturskiftningar. Det betyder att skivan under vissa förhållanden kan monteras direkt på den befintlig vindskivan. Det gäller bara Rockpanel Colours och Rockpanel Uni eftersom de är diffusionsöppna.

Kan man limma Rockpanel?

Rockpanel har i samarbete med Bostik utvecklat Tack-S. Det är ett europeiskt certifierat limningssystem som uppfyller kraven på hållbarhet och de hårda brandsäkerhetskraven för fasadbeklädnad.

Om andra limningssystem används vilar hela ansvaret, samt det tekniska godkännandet och garantin hos respektive leverantör.

Bostik webbsida kan du se hur en limmad Rockpanel-konstruktion ser ut.

Varför rekommenderar ni att man använder en tillkapad Rockpanel som underlag för limning?

Om man limmar direkt på underkonstruktionen av trä (oavsett fasadsystem) är träet oskyddat. Det betyder att underkonstruktionens livslängd inte längre är garanterad. Att limma direkt på träet är detsamma som att montera fasadbeklädnaden (med skruv eller spik) utan EPDM-tätning. Genom att limma på en bit Rockpanel är konstruktionen skyddad mot väder och vind.

 

Vad har Rockpanel-skivorna för längd, bredd och tjocklek?

Rockpanel Uni och Colours säljs i 2 500/3 050 × 1 200 × T-6/8 mm

Rockpanel Woods – Metallics – Chameleon och Stones säljs i 3 050 × 1 200 × 8 mm

Rockpanel Natural säljs i 2 500/3 050 × 1 200 × 10 mm

Rockpanel Ply säljs i 2 500/3 050 × 1 200 × 8 mm

Rockpanel Lines² S och XL säljs i 3 050 × 164/295 × 10 mm

Är det möjligt att beställa i andra mått?

1 250 mm breda skivor kan levereras vid en beställning på minst 100 m². Längder mellan 1 700 mm och 3 050 mm kan levereras vid en beställning på minst 300 m².

Kan man måla om Rockpanel?

Rockpanel är en produkt som kräver mycket lite underhåll som inte behöver ytbehandlas. Vill du själv måla Rockpanels fasadpaneler? Rockpanel Uni och Rockpanel Colours (utan ProtectPlus) kan målas om. Dessa produkter har en vattenbaserad ytbehandling. Om du vill ha särskilda råd om målning ber vi dig kontakta färglevarantören.

Skivorna Rockpanel Colours med ProtectPlus kan inte målas om.

Måste man efterbehandla (de kapade) kanterna på Rockpanel på något särskilt sätt?

Nej, det är inte nödvändigt! Eftersom Rockpanels fasadskivor inte påverkas av fukt eller andra väderförhållanden, är det inte nödvändigt att behandla kanterna. Men om du vill behandla kanterna av estetiska skäl, är det möjligt. Våra tips och råd hjälper dig.

Obehandlade kanter kommer att få en naturlig mörkbrun patina på bara några veckor.

Hur ska Rockpanel underhållas?

Vi rekommenderar rengöring av skivorna då och då med vatten. Och om det är nödvändigt kan du även använda bilschampo eller allrengöringsmedel. Vi avråder ifrån att användning av produkter som innehåller lösningsmedel.

Vad är ProtectPlus?

ProtectPlus är ett extra skyddande lager mot UV-ljus och graffiti. Detta skikt ger Rockpanels fasadskivor ännu bättre självrengörande egenskaper. De mesta av luftföroreningarna sköljs helt enkelt bort när det regnar. ProtectPlus-skiktet är beständigt mot lösningsmedel och de flesta rengöringsprodukter. Våra Woods, Stones, Chameleon och Metals fasadskivor är alla behandlade med ProtectPlus (med undantag för Metals Aluminum White och Gray). ProtectPlus kan beställas som ett tillval till Colours, vid beställningar på minst 100 m² per färg.

Jag har en annan fråga. Hur kan jag få svar på den?

Kontakta ditt lokala byggvaruhus eller oss på Rockpanel om du har några fler frågor.