Före detta äldreboende får nytt liv

Vad gör man när ett starkt föråldrat äldreboende inte längre går att använda för detta syfte men när byggnaden från 1986 är alldeles för ny för att rivas.? Den frågan ställde man sig i Horst kommun i Limburg. Som tur var kunde Wonen Limburg se potentialen hos det välbelägna komplexet och köpte anläggningen – före detta Berkele Heem – för att bygga om det till lägenheter. Därmed fick fyravåningshuset ett nytt liv som hyreshus ’t Bakenshof. Byggnaden helrenoverades och fick bl.a. en ny fasad beklädd med Rockpanel Stones fasadpanel.

Tolv lägenheter har satts åt sidan för den katolska vårdorganisationen GGZ som vill kunna ge sina kunder ett tryggt boende. Tre av socialens 29 hyreslägenheter har reserverats för ungdomar mellan 18 och 23 år gamla.

Naturligt brandsäker

Renoveringsobjektet levererades i oktober 2017. Allt har ändrats, med undantag av konstruktionen. Det före detta äldreboendet revs i princip helt på insidan, huvudentrén flyttades några meter och utbygget med restaurang och dagvård har försvunnit. Det område där huvudentrén befann sig har bytt funktion och man har kunnat göra en större parkeringsplats.

Den rostbruna Rockpanel panelen på fasaden är en riktig hit. “Panelerna måste uppfylla vissa brandskyddsklasskravr. Tack vare sammansättningen i Rockpanelerna som består av bl.a. pressad stenull av basalt är de redan mycket brandbeständiga. Av denna anledning har vi bett arkitekten att använda Rockpanel”, säger projekterare Patrick Bours från entreprenören Van Wijnen.

Ett fräscht utseende i många år framöver

Utöver brandsäkerheten och den associerade pristekniska aspekten spelade även panelernas låga underhåll en viktig roll för Wonen Limburgs val. Rockpanel panelerna är nämligen överdragna med en hållbar beläggning av ProtectPlus och behåller därmed sitt ursprungliga, fräscha utseende i många år. Något som även arkitekter borde värdesätta. En oväntad fördel var att de obehandlade sågkanterna automatiskt ändrade färg efter ungefär 6 veckor vilket ledde till ett mycket vackert resultat.

rockpanel