Vi vet att byggnadens slutgiltiga utseende påverkas av den fästmetod som väljs. Fästprincipen är inte bara ett tekniskt krav, utan är avgörande för att du ska kunna förverkliga din vision.

Det finns många olika fästmetoder som kan användas tillsammans med Rockpanel skivorna:

  • synliga (skruvar och nitar)
  • halvsynliga (spikar)
  • dolda (lim)

Fördelen med Rockpanel Lines² är att den kan fästas på ett säkert sätt med traditionella spikar eller skruvar eller med nya Rockpanel clip för ”osynlig” montering som inte kräver förborrning eller specialverktyg.

Single Family House with routed Rockpanel Woods exterior cladding in Marbach, Switzerland
Alla Rockpanels fästelement finns med skallar i RAL-kulörer för att passa ihop med färgen på dina skivor.

01

Skruv för trä

Rockpanel skruv för underramar i trä

A 35mm rostfri torxskruv med Ø 9,6 mm skruvskalle. Finns i rostfritt utförande eller i praktiskt taget alla RAL-kulörer du kan begära. Skruvarna levereras i ask om 200 st.

02

Spik för trä

Rockpanel spik för underramar i trä

För halvsynlig montering på underram av trä, har vi ankarspik i 2 olika längder, antingen i rostfritt eller med färgad skalle i storlek Ø 6 mm. Spikarna kan beställas i ask om 200 st eller på rulle.32 mm spik: Den vanligaste Rockpanelspiken. Den här spiken används bl.a. till utvändig beklädnad, takfotsinklädning och takrännor. Den kan beställas i ask eller på rulle. Den används också för att fästa Rockpanel Plyskivor.40 mm spik: Den här spiken används för att fästa 10 mm Rockpanelskivor eller skivor som monteras med shiplapteknik med två skivor ovanpå varandra.

03

Shiplapmontering på trä

Shiplapmontering på underram av trä (Easy Fix)

För snabb och hållbar shiplapmontering, erbjuder vi ett särskilt utvecklat ”osynligt” fästsystem för beklädnadsskivor på underram av trä med en monteringsclip som kallas Rockpanel Easy Fix.Genom att använda dessa clips, som förinställer fästskruvarnas läge, får man ett enkelt och spänningsfritt resultat. När Rockpanel Easy Fix väl har placerats på skivan kan den enkelt flyttas i läge på de vertikala stöden och sedan fästas.

04

Nitar på aluminium

Nitar för infästning på underram av aluminium

För att fästa Rockpanel på underram av aluminium kan nitar med aluminium- eller målad skalle användas. Specifikationer för nitarna återfinns i våra ETA-intyg.

05

Rockpanel Lines² 10 på trä

Traditionell infästning av Rockpanel Lines² 10 på underram av trä

Rockpanel Lines² spontskivor kan monteras osynligt vilket leder till en attraktiv traditionell spåreffekt, med användning av:Rockpanel ankarspik (EN10088, material nr. 1.4401 eller 1.4578) 2,1/2,3 x 27 mm med ultraplan skalle. För ännu bättre resultat rekommenderar vi förborrning av sponten med en Ø 3 mm stålborr på kanterna och Ø 2 mm i mitten av skivan.Rostfri skruv m. plan skalle 3.5 x 30 mm. Fjädern ska förborras med en Ø 3,5 mm stålborr i kanterna och Ø 2,5 mm i mitten av skivan och skruvhålet ska försänkas. Skruvskallens överdel ska ligga i nivå med fjäderytan. Spänning vid monteringen av fjädern kan undvikas genom att skruva in skruven med ett begränsat moment för att se till att de skruvas in i läkten på rätt sätt.

I samarbete med Rockpanel har Bostik utvecklat ett brandsäkert, europeiskt certifierat limfästsystem. Systemet uppfyller de strikta brandsäkerhetsföreskrifterna för fasadbeklädning. Med det limsystem som används för Rockpanel Durable 8 mm kan Rockpanel-skivorna installeras säkert och uppnå en brandklassning på B-s2,d0 på en

•    Underkonstruktion av trä med Rockpanel-list
eller på en

•    Underkonstruktion av aluminium.

Följ anvisningarna i Bostik och Rockpanel ETA. Om du föredrar att använda ett annat limsystem ska du alltid kontrollera med leverantören av limsystemet om det är tekniskt godkänt och garanterat för limning av Rockpanel-skivor. Om du använder ett annat limsystem blir leverantören av det limsystemet ansvarig för certifiering och garanti.

Sheffield Hallam University, in Sheffield, United Kingdom with glued and routed Rockpanel Colours exterior cladding