Hållbar skola vänder blad

Den nya lågstadieskolan Les Trèfles i Anderlecht i Belgien är en smidig blandning av nyskapande utbildning, hållbar design och attraktiv arkitektur. Den exceptionella formgivningen av firman Árter i Bryssel, valdes av den anledningen ut till “Exemplariska byggnader 2012” en begäran om projekt från den offentliga myndigheten Brussels Environment-IBEG/BIM.

Skolan, som hyser 750 barn i åldern 4 till 12 år, består av fyra delvis överlappande cirklar som sammanbinds av breda gångbanor och en intilliggande gymnastiksal. De tre största cirklarna har klassrum i den yttre zonen samt skyddade skolgårdar i en öppen centralkropp. En två våningar hög rund byggnad utgör entré, teknikytor samt vaktmästarbostad.

Rockpanel Chameleon skivorna har också graverats för att fungera som skyltar kring skolbyggnaden

 

En ny typ av lågstadieskola - vacker, hållbar och stimulerande

Árter baserade skolans unika form på namnet på området, Les Trèfles (klöver) samt på studier av den japanska professorn Mitsuru Senda. “Han visade att runda lekplatser lockar fram upp till 20% mer spontana rörelser” säger arkitekten Patrick Vonck. “Dessutom innebär cirklar 20% mindre fasad för samma yta. På grund av detta kunde jag bokstavligt talat bryta upp den normala skolstrukturen med kringbyggda korridorer och utnyttja korridorytan som extra lekutrymme”.

Förutom den innovativa layouten, är Arters skola också ytterst hållbar. Med en energikonsumtion på bara 12 kWh/m² och år har skolan samma prestanda som ett s.k. passivhus. För att åstadkomma detta har man använt diverse tekniker som t.ex. värmeåtervinning, naturligt ljus, fyrglasfönster med inbyggt solskydd, gröna tak samt regnvattenåtervinning. Dessutom har byggmaterialet valts utifrån hela livscykelns miljöpåverkan.

Till fasadbeklädnad valde Vonck bl.a. Rockpanel Chameleon skivor. Fasadbeklädnaden har direktfogats för att framhäva skolans rena estetik. “Jag blev positivt överraskad över att kunna specificera en produkt som förhöjer skolans “kretsloppsaspekt” och samtidigt få en A+ klassning från BRE Green Guide. I ultraenergisnåla hus måste man välja material ytterst noga, så det är viktigt för oss att kunna lita på att tillverkarna tillhandahåller erforderlig prov- och prestandaintyg samt support på plats” säger Patrick Vonck.

New build of the Les Trèfles primary school in Anderlecht, Belgium with Rockpanel Natural & Rockpanel Chameleon exterior cladding. Les Trefles
rockpanel