Ett konstverk av en fasad

Be om dina gratis Rockpanel prov!

Robust, hållbart och med lågt underhåll: dessa var förutsättningarna för Christophorus-skolans nybyggnad i Mülheim-Kärlich (Tyskland). Fasadpanelerna från Rockpanel visade sig uppfylla alla dessa krav. Dessutom hade de en annan stor fördel: det var möjligt att gravera in ett vackert konstverk utan att materialet krävde någon speciell behandling.

Tradition och framtid

Den gamla skolbyggnaden, byggd år 1907, visade sig inte längre kunna renoveras och fick ge plats för en skola som står redo för framtiden. Även om byggnaden, med fasadtäckning i form av Rockpanel Metallics och Colours, har ett modernt utseende, finns det fortfarande utrymme för tradition. Fasaderna berättar nu historien om Sankt Christopher, som gett namn åt skolan.

Reliefkonstverk på fasaden

Konstverket som pryder fasaderna på Christophorus-skolan är en design av konstnärsduon Elke Pfaffmann och Stefan Kindel. Det visar hur Christopher rör sig genom vattnet medan han bär Kristusbarnet. Såväl jordklotet, som bär barnet, som de avbildade kontinenterna symboliserar hur Christopher bär hela världen på sina axlar. Förutom den kristna symboliken erbjuder konstverket också en annan tolkning: barnets anknytning till världen och framtiden.

Redo för framtiden

Designen frästes 2 mm djupt i fasadpanelen (grafitgrå Rockpanel Metallics, 10 mm Durable) som en grafisk relief. Den utfördes med en CNC-maskin. Reliefen var till att börja med gul till färgen, men blev under vädrets inverkan efter några veckor varmt mörkbrun till tonen Eftersom panelmaterialet är okänsligt för fukt och temperatur, behövdes efter tillskärning och fräsning ingen särskild behandling. Panelerna är också dimensionellt stabila och mycket färgbeständiga. Det gör att inte bara de nuvarande eleverna kan njuta av den vackra fasaden utan också många kommande generationer i Mülheim-Kärlich.

The Christophorus school in Mülheim-Kärlich (Germany) with (engraved) Rockpanel Metallics and Rockpanel Colours exterior cladding boards

Information

Byggherre
Stadt Mülheim-Kärlich, Tyskland

Planering
Raphaela Adler, Verbandsgemeindeverwaltung Weißenthurm

Uppförande
Werhand GmbH & Co. KG

Fräsning
KON-THERM GmbH

Konstnärlig gestaltning
Elke Pfaffmann & Stefan Kindel

Fasadplattor
Rockpanel

rockpanel