Konst från Rockpanel blommar på Barton Grange Flower Bowl

Beställ gratis prover

The Flower Bowl är ett innovativt nöjescentrum där man kan utöva ett antal aktiviteter. Detta stora aktivitetscentrum ligger bredvid den enorma handelsträdgården Barton Grange Garden Centre samt småbåtshamnen Barton Grange Marina i Lancashire i norra England.

Barton Grange-koncernen drivs av familjen Topping och grundades för över 70 år sedan. Koncernens verksamheter består av flera prisbelönta handelsträdgårdar, ett fyrstjärnigt hotell samt ett mycket respekterat och framgångsrikt företag med trädgårdsarkitekter. 

Ett unikt underhållningskoncept

Guy Topping är ansvarig för Flower Bowl-projektet och är den som leder verksamheten: ”Vi har stora förväntningar på The Flower Bowl. Det är ett stort, nytt projekt som har kostat 8 miljoner pund. Det är ett unikt projekt som erbjuder underhållning och nöje av mycket hög kvalitet. Målgruppen är lite mer mogna personer. På en golvyta av 4200 m² hittar vi en curlinganläggning med fyra banor, en lyxig bowlinghall för ten pin bowling, en premiumbio med flera salar, minigolfbanor, en golfsimulator som använder toppmodern teknik samt en rad olika restauranger och barer”.

Arkitektoniska utmaningar

Den arkitektfirma som anlitades var Worthington Ashworth Jackson Walker (WAJW). De ställdes inför ett antal utmaningar när man skulle försöka få in alla olika anläggningar i en och samma byggnad. För det handlade om installationer med vitt skilda krav i omedelbar närhet av varandra. Alistair Williams, arkitekt på WAJW: “Den största utmaningen var att lösa problemet med det stora, vågformade takets komplicerade geometri. Svårigheten låg i att ta fram en detaljerad plan för detta som sedan skulle kunna återskapas på plats”. Man hoppas att man längre fram ska kunna släppa ut får på bete på det stora böljande taket. 

Fortsatt utveckling av designen

Den ursprungliga planen var att använda en blandad uppsättning av beklädnadsskivor från Rockpanel med timrad effekt. Dessa skulle vara av varierande bredd och i olika färger och de skulle användas runt hela byggnaden. Men precis som så många andra gånger så utvecklades designen under projektets gång.

Slutligen valde man att använda skivor av typen Rockpanel Colours med RAL 7022, med ingraverad riktigt konst i fasadskivorna. Rockpanel presenterade konstnären Christopher Tipping för ledningen på Barton Grange. Tipping hade arbetat med Rockpanel förut under projektet ”Heart of Campus” på högskolan Sheffield Hallam University. Christopher Tipping: ”Jag hade ett nära samarbete med Guy Topping för att ta fram den slutgiltiga designen. Kunden ville väldigt gärna framhålla sin långa relation med plantor, träd och speciella blommor. Detta konstverk är därför en hyllning till blommornas värld”.

The Flower Bowl Entertainment Centre in Preston, United Kingdom cladded with Rockpanel Colours and Stones facade cladding

Konstruktionsansvariga

Arkitekt
Ashworth Walker Architects, Stockport, England

Ansvariga byggfirman
Truman Design And Build Ltd, Lostock, Bolton, England

Fasadskivor
Rockpanel, Roermond, Nederländerna

En skräddarsydd konstnärsfasad

Stålramssystemet specialdesignades för att passa den panelstorlek som tagits fram av Rockpanel. Detta för att undvika en andra ribbeslagning och för att tillhandahålla den mest ekonomiska lösningen. Designen tog även med U-värdena samt brandskyddet i beräkningarna, för att uppfylla lokala förordningar.

Konstens placering på fasaden krävde också en speciell måttbeställd lösning. Konsten skapades i direkt samarbete med Mark Durey på The Cutting Room med hjälp av Alphacam CAD CAM-programvara. Slutresultatet blev otroligt precist. 

Nick Riley, chef på den ansvariga byggfirman Truman Design: ”Eftersom vi inte kunde använda paneler som kapades till rätt storlek på byggarbetsplatsen så arbetade vi med företag som är specialister på fasadbeklädnader, Aztec och Rockpanel, för största möjliga precision. Vi erhöll helt ovärderlig support från Rockpanel eftersom designen utvecklades och förändrades under projektets gång. Det färdigställda projektet är ett kvitto på de ansträngningar som alla parter lagt ner. Och vi är väldigt stolta över vårt deltagande i detta projekt!”.

rockpanel