Lars Schmidt, direktör för Samvaerket: ”Vi är mycket nöjda med resultatet och glada över de positiva reaktioner vi får från lokalbefolkningen som tycker att Samvaerket har blivit en vacker och spännande byggnad. Det är viktigt att centret passar in i omgivningen och de jordfärgade fasadskivorna bidrar till detta.
”Det har varit en lite spännande process eftersom fasadskivorna hade en annan färg än den nuvarande när de monterades. Därför fick jag i början många frågor från lokalbefolkningen om byggnadens färg. Jag kunde tryggt försäkra dem om att skivorna inom kort tid skulle patineras till den vackra naturliga färg som nu kännetecknar fasaden.”
Färger skapar harmoni mellan gammalt och nytt
Samværket byggs som en förlängning av sin granne, en befintlig folkhögskolebyggnad från 1954, och centrets foajé förbinder nu båda två byggnaderna. Valet av färg har varit avgörande för att det nya och det gamla ska gå hand i hand. Cecilie Anhøj Kruse, arkitekt på GPP Arkitekter, förklarar: ”Samværket har skapats med ett enkelt och modernt uttryck som passar in på platsen som en fin förlängning av folkhögskolebyggnaden, som är en klassisk tegelbyggnad. Inte minst för att fasadskivornas nyanser i deras jordfärgsskala harmoniserar med de röda tegelstenarna. Samtidigt har skivorna en ytstruktur som ger fasaden karaktär och liv.”
Det gröna området kommer till sin rätt tack vare stora fönster som ger fri sikt över parken och sjön. Här utgör de svarta fönsterramarna en fin kontrast till den gyllenbruna färgen:
”På ena sidan av byggnaden finns en öppen och transparent fasad med stora fönsterpartier mot det gröna området, medan variation med ett mer slutet fasaduttryck har skapats på motsatt sida”, säger Cecilie Anhøj Kruse.