Skolmoduler får bukt med fukt på Mariedalsskolan

Beställ gratis prover

I början av förra året beslutade man att riva delar av Mariedalsskolan i Varberg på grund av höga fuktvärden och dåligt inomhusklimat. I maj i år stod två nya sidobyggnader färdiga, byggda med moduler. Modullösningen från Flexator ska göra det enklare att underhålla skolan och flytta den om behovet skulle uppstå i framtiden. För att upprätthålla god brandklass, utan att kompromissa med estetiken, är modulerna även rustade med fasadskivor från Rockpanel.

Inomhusklimatet är A och O när man talar om skolor, det är det flera som kan skriva under på. När man upptäckte höga fuktvärden på Mariedalsskolan i Varberg, fanns det därför ingen annan lösning än att riva den byggnad det rörde sig om. 

Efter att beslutet var taget, tog diskussionerna runt kommunens bord bland annat utgångspunkt i själva fasaden. Det var viktigt att hitta en lösning som var flexibel, erbjöd god brandklass och som var enkel att reparera. Och istället för att hyra lokaler bestämde sig Varbergs kommun för att bygga dem.

Flexibilitet i form av moduler

Valet av leverantör föll på Flexator som påbörjade byggandet av skolmodulerna i augusti förra året. I maj i år var det slutbesiktning av modullösningen som består av 56 moduler, fördelade på två huskroppar. Keith Berntsson, projektledare på Varbergs kommun, berättar: ”Vi landade i att det finns flera fördelar med moduler, som man inte kan få med andra lösningar. Med en grundkonstruktion med balksystem behöver vi inte vara lika rädda för fuktproblem, medan vi i framtiden kan flytta runt modulerna som vi önskar. I slutändan visade det sig dessutom vara en både mer flexibel och billigare lösning.” 

Då Mariedalsskolan är en skola för personer med funktionsnedsättningar krävdes det även att modulerna kunde anpassas efter speciella behov och erbjuda god tillgänglighet. 

Behagliga på insidan, brandsäkra på utsidan

För Flexator som byggt moduler för skoluppdrag i flera år var det inget problem att anpassa modulerna efter de önskemål som fanns. Det var dock första gången Flexator valde att använda fasadskivor från Rockpanel. Leif Rydholm, projektchef på Flexator, berättar: ”Vi ville testa något nytt och det visade sig vara väldigt lyckat. Skivorna var lättarbetade och enkla att montera och även priset var rimligt. De fasadskivor som användes går under namnet Rockpanel Colours och tillverkas av naturlig basalt sten, en hållbar och lättillgänglig vulkanisk bergart.”

Till Mariedalsskolan valde man röda fasadskivor som förutom att ge en färgstark och snygg fasad, erbjuder god brandklass och hållbarhet. Matias Testart, Business Manager Sverige, på Rockpanel, avslutar: ”Det är alltid kul med nya samarbeten och i detta fallet har det varit ett väldigt lyckat sådant, från början till slut. Att våra produkter kommer till användning på skolor är dessutom något vi blir riktigt glada för. Där kan de verkligen fylla sitt syfte, genom att erbjuda såväl designfrihet och hållbarhet, som den brandsäkerhet som krävs.”

Mariedalsskolan in Varberg, Sweden cladded with Rockpanel Colours facade cladding

Projektdeltagare

Klient
Varberg Kommun

Arkitekt och entreprenør
Flexator AB

Fasadskivor
Rockpanel, Roermond, Nederländerna

rockpanel