Från sjuttiotalshus till hållbar designvilla

I omgivningarna till staden Weert i södra Nederländerna finns det många hus som byggdes på 1970-talet. Men det finns ett hus som sticker ut. Den moderna, strama designen gör att det ser ut som om det flyttats till Prinsenhof från ett annat bostadsområde. Men skenet bedrar. Arkitekten Geert-Jan Kwaspen fick i uppdrag att omvandla detta typiska enfamiljshus från 1970-talet till en designvilla som uppfyller 2020 års hållbarhetskrav. Som skal till huset använde han paneler från Rockpanel.

Ombyggnation eller nybyggnation?

Den strama, vitstuckade fasaden och de moderna grå panelerna från Rockpanel ger huset ett lyxigt och modernt uttryck. Varför inte bygga nytt? Kwaspen berättar: ”Läget var mycket viktigt för uppdragsgivarna. De ville exempelvis veta var butikerna och skolan låg och att det var nära till dessa för att underlätta i vardagen. Och i nyetablerade bostadsområden kan man inte vara säker på detta. Dessutom ligger detta hus centralt.”

Innan renoveringen

Efter renoveringen

Inpackat hus

Vad var det viktigaste målet med ombyggnationen? Att skapa mer plats för familjen, men framför allt: ökad hållbarhet. Huset värmdes tidigare helt och hållet med element. Det var inte heller isolerat. Det fanns alltså en hel del att göra för att huset skulle uppfylla framtidens hållbarhetskrav. Eftersom det inte var så mycket att bygga om inne i huset, valde Kwaspen att packa in huset i ett extra, isolerande lager. ”Vi har kombinerat den estetiska aspekten med de installationstekniska behoven. Ledningar och kanaler är nu dragna mellan den ursprungliga tegelfasaden och den nya fasaden, eftersom det inte fanns plats på insidan av huset.”

Hållbar ventilation

Ventilationssystemet är också ett exempel på en annorlunda lösning, berättar arkitekt Kwaspen: ”Det finns luftintag ute i trädgården. Från dessa leds inluften 25 meter genom rör i marken. Det betyder att luften värms upp eller kyls ned, beroende på temperaturskillnaden mellan utomhusluften och marken. Det är en mycket praktisk lösning.”

Lek med linjer ger en helhet

För att få plats med ett stort öppet kök, byggdes den takförsedda terrassen om till en del av huset. Och sedan byggdes ett nytt skärmtak på baksidan av huset. Detta skapade en linje som går runt hela huset genom takets konstruktion.

Framsidan av huset är försedd med en stram stuckfasad som passar in i helhetsintrycket. Kwaspen ville bygga vidare på husets strama, moderna linjer. Därför föll valet på Rockpanel som beklädnad för den andra fasaden, på samma sida som ytterdörren. Han kände redan till Rockpanel, och visste alltså vilka möjligheter produkten har. Kwaspen: ”Den största fördelen är att Rockpanel är lätt att bearbeta och att de limmas nästan sömlöst på fasaden. Taket består av keramiska, släta pannor som har exakt samma kulör som Rockpanel-panelerna. Detta gör att skärmtaket ser ut som en del av taket när det sluttar utmed fasaden.”

Framgångsrik ombyggnation

Detta var ett omfattande och utmanande projekt, men Kwaspen ser tillbaka på det med glädje. Projektet färdigställdes inom ett år, från bygglovsansökan till nyckelfärdigt hus. Det var bland annat tack vare alla parters goda samarbete. Mäklaren bidrog med många tankar och idéer, och vi tog också råd från en anläggningsrådgivare för att säkerställa att huset ska uppfylla 2020 års villkor. Resultatet är ett hus som både uppdragsgivarna och arkitekten är nöjda med, och dessutom är byggnadsvårdsnämnden mycket entusiastisk. Kwaspen: ”Tack vare alla installationer har huset blivit ett riktigt hållbarhetsprojekt. Nämnden är mycket optimistisk och ser möjligheter att förbättra den här typen av bostadshus på alla sätt. Detta hus är ett exempel på hur man kan omvandla dem till något vackert.”

rockpanel