Innovativ vattenpark i Polen får folk att titta en gång extra

Kameleonteffekt och energiåtervinning – Hur skapades Wodny-parken i Tychy?

Wodny-parken i Tychy är Polens mest energieffektiva vattenpark, kanske till och med Europas effektivaste. Den innovativa byggnaden, som vunnit en hel rad utmärkelser, är verkligen helt otroligt färgglad. Med dess spektakulära Rockpanel Chameleon-fasad så drar den verkligen alla blickar till sig. 

Inspirationen till fasaden: vågorna på Paprocańskie-sjön

Arkitektduon Paweł Kobierzewski och Andrzej Truszczyński ville skapa en byggnad som skulle smälta in perfekt i Tychys omgivningar. Jämfört med städerna i resten av regionen Schlesien är Tychy en relativt ung stad som utvecklas väldigt dynamiskt på flera olika plan. En av de största inspirationskällorna var Paprocańskie-sjön. Flytande former och vågor som bryts blev därför ett av temana i arkitekturen.

Arkitekten Andrzej Truszczyński förklarar: ”Vårt mål var att skapa den mest unika designen - Något helt nytt för den här typen av parker. Vi letade efter element som skulle tilltala befolkningen i regionen. Att hitta ett huvudsakligt tema som skulle vara kompatibelt med den gröna miljön i stadens södra delar var inte enkelt. Till slut så hittade vi inspiration nära vårt hem. Vi beslöt att återspegla naturen och Paprocańskie-sjöns dynamiska vågiga former. Det är något som invånarna är väldigt stolta över”.  

En förbluffande fasadbeklädnad med kameleonteffekt

Wodny-parkens fasad är ett av byggnadens mest utmärkande och iögonfallande element. Kameleontpanelerna täcker nästan hela den ellipsformade byggnaden. De skimrande skivorna återspeglar vattnets egenskaper på ett perfekt sätt. Och skuggorna ändras också med årstiderna, solljusets intensitet och betraktningsvinkeln.

Arkitekten Paweł Kobierzewski: ”Tack vare panelerna från Rockpanel så lyckades vi skapa en byggnad med en unik karaktär. Det var precis den fasad som vi föreställde oss i början av projektet. Beroende på betraktningsvinkeln och hur ljuset faller på fasaden förändras utseendet och ett riktigt ljusskådespel utspelar sig över hela byggnaden. Vi skissade fram en elliptisk form och den framhäver ´kameleonteffekten´ ännu mer”.

Andrzej Truszczyński tillägger: ”När vi letade efter de senaste och mest ovanliga lösningar som finns tillgängliga på marknaden stötte vi på fasadbeklädnaden Rockpanel Chameleon. Den imponerade både på oss och investerarna och passar in perfekt i det innovativa tillvägagångssätt som genomsyrar hela projektet. Den effekt vi uppnådde är verkligen helt otrolig och på så sätt har vi kunnat införa en ny klass inom arkitekturen”.

Energieffektiva byggnader: biogas täcker hela energiförbrukningen

Uppvärmning och elektricitet är stora utgiftsposter för alla vattenland.  Det var därför absolut nödvändigt att uppnå högsta möjliga energistandarder. På Wodny-parken har man gått ett steg längre: byggnaden är 100 % energineutral tack vare reningsverket i Tychy som tar hand om avloppsvattnet. Den biogas som produceras i verket slussas via en sex kilometer lång pipeline till vattenparken, där man generera elektricitet på plats. Överskottet av den alstrade energin förs vidare till det kommunala nätet vilket täcker ungefär 1/7 av stadens totala energi.

Trafikstockningar och utmärkelsen ”Årets bygge”

Byggnaden färdigställdes 2018 och den förvandlades snabbt till en riktig publikmagnet. Andrzej Truszczyński: ”Redan när vi höll på att montera fasadskivorna skapades det trafikstockningar på gatorna nära vattenlandet. De boende stannade upp för att beskåda den nybyggda fasaden och tog bilder av den. Det hjälpte till att höja förväntningarna rejält för den nya anläggningen och var en riktig utställningsmonter. Om den är så vacker på utsidan så måste insidan vara ännu bättre”.

Byggnaden togs också mycket väl emot inom arkitekturbranschen. Objektet vann en första gradens utmärkelse i den prestigefyllda tävlingen ”Årets bygge” 2017 samt även ”Priset för bästa byggnad i Schlesien – 2018” som delas ut av konstruktionssamfundet i Schlesien. Projektet har också vunnit en rad utmärkelser under tiden det höll på att byggas. 

rockpanel